Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Центърът за върхови постижения „УНИТе“ откри новата си сграда в кампус „Лозенец“

Проектът „УНИТе“ е сред проектите, които имат най-добро териториално разпределение в страната. В него участват университети от четири от регионите за планиране – два от Северна и два от Южна България, което не е типично за голяма част от центровете. Това е една от целите на следващия програмен период – да има по-голямо участие на регионите извън Югозападния, за да може цялата територия на страната да има развита научноизследователска инфраструктура. Това отбеляза при откриването на новата сграда на Центъра за върхови постижения „УНИТе“ изпълнителният директор на ИА „Програма за образование“ проф. Георги Вайсилов. Сградата е разположена в кампус „Лозенец“ на Софийския университет.

Една от основните цели през следващия период ще бъде по-тясното сътрудничество на центровете и участието им в решаване на проблемите на бизнеса, на общините, на регионалното развитие, така че да може да се използва максимално техния капацитет за развитие и на индустрията и на обществения живот в страната, поясни още проф. Вайсилов. Като важен акцент от дейността на центровете той отбеляза привличането на млади учени и изрази увереност, че благодарение на модерната инфраструктура на центровете България ще успее да увеличи броя на учените, тъй като в момента страната ни има повече от два пъти по-малко учени на глава от населението от средното в Европейския съюз.

21 век показа, че няма как да влезем в ерата на високите технологии без модерна инфраструктура, споделени ресурси, съвременна апаратура, което ще ни даде възможност да развиваме нашия научен капацитет и да повишаваме качеството на обучение на нашите студенти. Това посочи при откриването ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев. Той декларира подкрепата на Софийския университет за развитието на центровете и при втората фаза и изрази надежда, че през следващата година кампусът ще успее да придобие модерен европейски вид, където и преподаватели и студенти да се чувстват уютно и в свой собствен дом.

Сред официалните гости на събитието бяха също заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, заместник-министърът на иновациите и растежа проф. д-р Георги Ангелов, кметът на район Лозенец д-р Константин Павлов и проф. Атанас Герджиков.

Изграждането на Центъра за върхови постижения „УНИТе“ се финансира с близо 30 млн. лева от Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. В него си партнират Софийският университет "Св. Климент Охридски", Техническият университет – София, Университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, Университет „Ангел Кънчев“ – Русе и Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”. Центърът е с разпределена изследователска инфраструктура, уникална за България в областта на информационните и комуникационни технологии.

Снимки

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.